Verkkolehti Verkkotie Verkkolehti Verkkotie
Yritys
Koirat
Verkkolehti Verkkotie
Etusivu
Uutiset
Uutisarkisto
Urheiluarkisto
Verkkolehti Verkkotie Verkkolehti Verkkotie
 
Kiekko.fi
George Orwellilla oli viha-rakkaussuhde brittiruokaan Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Timo Nikunen   
09.11.2011 19:09
Vuoden 2012 George Orwell -palkintoehdokkaiden asettaminen alkoi  Britanniassa keskiviikkona 9. marraskuuta. Toukokuussa julkistettavan palkinnon saa kirja, artikkeli tai blogikirjoitus, joka parhaiten vastaa Orwellin tavoitetta "tehdä politiikasta kirjoittamisesta taidetta". Guardian-lehti kertoi Orwellin toisesta kiinnostuksen kohteesta , joka oli esillä hänen monissa teoksissaan ja kirjoituksissaan – keittotaidosta.

Kirjailija suhtautui syömiseen usein tiukan käytännöllisesti. "Mitäpä muuta ihminen loppujen lopuksi on kuin pääasiassa kassi, johon pistetään ruokaa", Orwell kommentoi reportaasikirjassaan Tie Wiganin aallonmurtajalle (1937), joka perustui hänen pohjoisenglantilaisten hiilikaivostyöläisten parissa viettämäänsä aikaan.

Evening Standard -lehdessä joulukuussa 1945 ilmestyneessä kirjoituksessaan In Defence of English Cooking Orwell kuitenkin kirjoittaa hyvästä ruoasta intohimoiseen sävyyn.

Tekstissä mainitut savusilli, Yorkshiren vanukas, leipäkastike, stilton-juusto ja Oxfordin appelsiinimarmeladi ovat vielä nykyäänkin osa brittiläistä keittiötä. Orwell kertoo myös ruokalajeista, jotka ovat nyttemmin käyneet harvinaisiksi ja jopa mahdottomiksi löytää: sahramipullat, omenamykyt, kurpitsahillo, jänis ja "lukemattomat erilaiset keksit", jotka on leivottu vanhojen paikallisten reseptien mukaan. Orwellin rakastamat omenamykyt löytyvät nykyisin brittiravintoloiden ruokalistoilta vain keiton lisukkeena, ja huoli Britannian pienenevästä jäniskannasta on tehnyt jäniksenlihasta harvoin saatavaa ja ekologisesti arveluttavaa ruokaa.

Orwellista ei ollut kotimaansa ruokaperinteen markkinamieheksi, vaikka sellaistakin yritettiin. Brittiläistä kulttuuria ulkomailla edistävä British Council -järjestö tilasi Orwellilta 1946 laajemman esityksen brittikeittiöstä tavoitteenaan houkutella mannermaisia turisteja saarivaltakuntaan. Orwellin suoraviivaista lähestymistapaa aiheeseen ei kuitenkaan pidetty ulkomaisia herkkusuita houkuttelevana, eikä tekstiä julkaistu.

Orwell haukkuu brittiläistä ruokavaliota "yksinkertaiseksi, varsin raskaaksi ja kenties hieman barbaariseksi". Puuro keitetään "kuohkeaksi sotkuksi", ja liika keittäminen tekee kaalista "miltei syömäkelvotonta". Erilaiset maitovanukkaat ovat kirjailijan mielestä "juttuja, jotka mieluummin sivuuttaa kaikessa hiljaisuudessa".
    
Britannian nykyisten huippukokkien keskuudesta löytyy edelleen mielenkiintoa perinneruokaan. Hiljattain Michelin-tähdellä palkitun lontoolaisen Dinner by Heston -ravintolan päivällislista on koottu annoksista, jotka perustuvat jopa vuosisatoja vanhoihin resepteihin. Jotain 1940-luvun ruokavalion houkuttelevuudesta kertoo, että ainoa mukaan kelpuutettu tuon ajan annos on hieman arkiselta kuulostava turskaa siiderissä.


Viimeksi päivitetty ( 10.11.2011 11:37 )
 

Verkkotie Oy, Radiokatu 20, 00240 HELSINKI © 2005