Verkkolehti Verkkotie Verkkolehti Verkkotie
Yritys
Koirat
Verkkolehti Verkkotie
Etusivu
Uutiset
Uutisarkisto
Urheiluarkisto
Verkkolehti Verkkotie Verkkolehti Verkkotie
 
Kiekko.fi
Lapsen yliajo synnytti kiinalaisten kansanliikkeen netissä Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Toimitus   
19.10.2011 20:44
Pikkulapsen yliajo ja sivustakatsojien piittaamattomuus ovat raivostuttaneet kiinalaiset sosiaalisen median käyttäjät. Lähes kymmenen miljoonaa ihmistä oli tällä viikolla kommentoinut runsaasti julkisuutta saanutta tapausta mikroblogissa, The New York Times -lehti kertoi.

Tapaus sattui viime viikolla eteläisessä Guangdongin maakunnassa Foshanin kaupungin torilla. Kuorma-auto ajoi kaksivuotiaan tytön yli, pysähtyi ja jatkoi matkaansa. Valvontakamerat paljastivat, että vakavasti luokkaantunut lapsi makasi maassa seitsemän minuuttia kenenkään auttamatta häntä. Sitten toinen auto ajoi lapsen yli ja jatkoi myös matkaa.

Päivää myöhemmin itsemurhaa yrittänyt nainen pelastettiin järvestä Shanghain eteläpuolella. Pelastavan enkelin kerrottiin olleen amerikkalaisnaisen, joka poistui paikalta. Lapsen avuksi oli rientänyt 57-vuotias lumpunkerääjä.

Erityisesti yliajotapaus on herättänyt verkossa keskustelua siitä, puuttuuko kiinalaisilta kyky myötätuntoon ja jos näin, niin miksi. Hongkongilaisen televisiokanavan verkkokyselyssä vastaajat katsoivat kiinalaisten moraalin ja yhteisvastuun murentuneen länsimaistumisen myötä.

Keskustelua kiinalaisten puutteellisesta empatiakyvystä on käyty ennenkin. Jo vuonna 1894 yhdysvaltalaislähetyssaarnaaja Arthur H. Smith kirjoitti tunnetussa kirjassaan, että kiinalaiseen kansanluonteeseen ei kuulu toisten auttaminen, ellei siihen ole erityistä syytä. Vaikka todistelu oli varsin epätieteellistä, myös nykypäivän Kiina-asiantuntijat myöntävät näkemyksessä olevan tiettyä perää.

Ihmisoikeuksien historiaa tutkineen Lynn Huntin mukaan lähimmäisistä välittävät kyllä kaikki kansat. Länsimainen ihminen saattaa kuitenkin painottaa yksilön kykyä muuttaa maailmaa yksittäisillä uroteoilla. Kiinalaisessa katsannossa vastuu perheestä ja lähiystävistä on keskeisempää.

Pekingiläisen journalistin Dai Qingin mukaan perinteiset arvot heitettiin romukoppaan Maon hallinnon tieltä, ja vaikka tästä on jo kauan aikaa, tilalle on tullut pelkkää himoa materiaan.

Myöskään maan lainsäädäntö ei kannusta samarialaisuuteen esimerkiksi suojaamalla auttajaa mahdollisilta syytteiltä, kuten monissa länsimaissa. Moni kiinalainen muistaa vuoden 2006 tapauksen, jolloin kaatunut nainen syytti häntä auttanutta miestä. Tuomioistuimen logiikan mukaan miehen täytyi olla vastuussa kaatumisesta, koska muuten hän ei olisi ylipäänsä auttanut naista.

Kiinalaisviestimien mukaan autonkuljettajat olisi saatu kiinni. Toisen heistä kerrottiin perustelleen pakenemistaan sillä, että kuolleesta joutuu maksamaan vahingonkorvauksia vähemmän kuin vammautuneesta. Lääkärien mukaan lapsi jäänee pysyvään tajuttomuuteen loppuiäkseen.
 

Verkkotie Oy, Radiokatu 20, 00240 HELSINKI © 2005