Verkkolehti Verkkotie Verkkolehti Verkkotie
Yritys
Koirat
Verkkolehti Verkkotie
Etusivu
Uutiset
Uutisarkisto
Urheiluarkisto
Verkkolehti Verkkotie Verkkolehti Verkkotie
 
Kiekko.fi
Järjestö suomii ankarasti budjettiesityksen ympäristöpanostuksia Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Toimitus   
09.09.2011 09:47
Valtiovarainministeriön budjettiesitys syö hallituksen uskottavuuden oman hallitusohjelmansa suhteen, ympäristöjärjestö WWF:n Suomen-osasto arvostelee ministeriöille lähettämässään kannanotossa.

WWF:n mukaan Itämeren ja metsäluonnon suojelua koskevat hallitusohjelmakirjaukset jäävät budjettiesityksen valossa kuolleiksi kirjaimiksi. Itämeren suojeluun luvattiin hallitusohjelmassa lisärahaa viisi miljoonaa euroa vuodessa. Vaikeaselkoisesta budjettiesityksestä ei kuitenkaan löydy todellista lisärahoitusta Itämeren suojelutoimenpiteisiin.

Budjettiesitys leikkaa myös talousmetsäluonnon monimuotoisuudetta edistävää ja suojelurahoitusta ”merkittävästi”. Budjettiesityksessä olisi silti tilaa suurillekin säästöille, joista pienikin osa riittäisi korjaamaan suuret puutteet luonnon- ja ympäristönsuojelussa.

”Ympäristöhallinnon budjetti on lähtökohtaisesti erittäin pieni, vaikka ympäristöhaasteet kasvavat koko ajan. Muutaman miljoonan leikkaaminen siitä on suhteessa iso lovi, mutta koko valtion budjetin kannalta näpertelyä”, WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoi tiedotteessa.

WWF esittää, että liikenteen biojalostamoiden investointitukia leikataan 50 miljoonaa euroa ensi vuonna ja kohdistetaan tuki sen sijaan syöttötariffin kautta, jolloin tuki maksetaan tuotettua energiayksikköä kohti. Syöttötariffi tarkoittaa takuuvähimmäishintaa, jonka energian tuottaja saa sähköstä.

Lisäksi turpeen energiaverotusta voitaisiin kiristää jo ensi vuonna vastaamaan sen päästöjä. Nykyinen turvetta suosiva verokohtelu on täysin ristiriidassa turpeen energiakäytön ympäristövaikutusten kanssa. Tästä saataisiin WWF:n mukaan säästöjä 129 miljoonaa euroa.

Budjettiesityksellä heikennetään myös ympäristö- ja kuluttajajärjestöjen toimintaa. Järjestörahoitusta esitetään leikattavaksi lähes viidenneksen.
Viimeksi päivitetty ( 12.09.2011 09:27 )
 

Verkkotie Oy, Radiokatu 20, 00240 HELSINKI © 2005