Verkkolehti Verkkotie Verkkolehti Verkkotie
Yritys
Koirat
Verkkolehti Verkkotie
Etusivu
Uutiset
Uutisarkisto
Urheiluarkisto
Verkkolehti Verkkotie Verkkolehti Verkkotie
 
Kiekko.fi
USA tartutti sukupuolitauteja "jopa 2 500" guatemalalaiseen Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Toimitus   
01.09.2011 22:09
Jopa 2 500 guatemalalaista saattoi joutua 1940-luvulla uhriksi lääketieteellisiin kokeisiin, jotka muistuttivat raakuudessaan natsien keskitysleireillä tekemiä ihmiskokeita.

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden Guatemalassa tehtyjä testejä alettiin tutkia viime vuonna. Lukumäärä on Britannian yleisradion BBC:n guatemalaislähteiden mukaan suurempi, kuin tutkimukset ovat tähän asti viitanneet.

Toisen maailmansodan jälkeisissä tutkimuksissa selvitettiin penisilliinin tehoa sukupuolitauteihin. Ainakin 1 300:een, mahdollisesti siis vielä paljon useampiin, koehenkilöön tartutettiin näiden tietämättä syfilistä, tippuria ja pehmeäsankkeria. Uhrit olivat vankeja, prostituoituja ja mielenterveyspotilaita.

Tutkijat tiesivät, että testit eivät olleet eettisesti hyväksyttäviä. Apua he saivat Guatemalan viranomaisilta. Mukana oli ainakin yhdeksän guagtemalaista lääkäriä, joista ainakin kahdeksan on jo kuollut.

Testien tekotapa oli lähes samanlainen kuin natsien keskitysleireillä, katsoi Guatemalan lääkäriliiton puheenjohtaja Carlos Mejia. Bakteereja ruiskutettiin testattavien silmiin, keskushermostoon ja genitaalialueille. Tartunnan saaneista raportissa mainitusta 1 300:sta noin 700 sai jonkinasteista hoitoa tautiin.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama perusti tutkimuspaneelin selvittämään tapausta viime vuonna. Obama pyysi tapahtunutta myös anteeksi presidentti Alvaro Colomilta. Guatemalassa on vaadittu, että Yhdysvallat maksaisi uhreille korvauksia.
Viimeksi päivitetty ( 02.09.2011 09:54 )
 

Verkkotie Oy, Radiokatu 20, 00240 HELSINKI © 2005