Verkkolehti Verkkotie Verkkolehti Verkkotie
Yritys
Koirat
Verkkolehti Verkkotie
Etusivu
Uutiset
Uutisarkisto
Urheiluarkisto
Verkkolehti Verkkotie Verkkolehti Verkkotie
 
Kiekko.fi
Kiinan vedet saastuvat, painetta vaatejäteille Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut Toimitus   
18.08.2011 10:56
Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit tekivät torstaiaamuna banderolli-iskun Vantaan urheiluvälinevalmistaja Adidaksen tehtaanmyymälään. Greenpeace kampanjoi parhaillaan myrkyllisten kemikaalien poistamiseksi tuotannosta ja painostaa myös Adidasta sitoutumaan myrkkyjen poistamiseen.

Adidaksen kilpailijoista Nike julkisti muutamia viikkoja sitten lupauksen poistaa kemikaalit tuotantoketjustaan. Myös Puma antoi vastaavan lupauksen.

Kemikaalit kertyvät elimistöön kertyvät ja vaikuttavat hormonitoimintaan, Greenpeacen heinäkuussa julkistama tutkimus osoitti. Tutkimus yhdisti useita tunnettuja kansainvälisiä vaatemerkkejä, myös muun muassa vaatevalmistaja H&M:n ja Lacosten Kiinan vesien saastuttamiseen. Kiina ei järjestön mukaan ole ainoa maa, vaan ongelma vaivaa lukuisia muitakin maita.

Greenpeace kampanjoi asian puolesta näyttävästi myös keskiviikkona Nou Camp Stadionilla FC Barcelonan kotikentällä.

Vaategrändeistä Puma, H&M ja Adidas kommentoivat Greenpeacen väitteitä brittilehti Guardianille. Ne kielsivät käyttävänsä kiinalaiskumppaninsa, maan suurimman tekstiilivalmistaja Youngorin pahimmin saastuttavia märkäprosesseja omassa sopimustuotannossaan.

Talousbuumin myötä Kiinan vesistöistä 70 prosenttia on saastunut. Kiinalaisviranomaisten mukaan kuudesosa joista on niin saastuneita, että vettä ei voi käyttää edes peltojen kasteluun, Radio Free Asian (RFA) verkkouutiset kertoi.

RFA:n mukaan aktivistit pitävät Kiinan ympäristölainsäädäntöä hyvänä, mutta ympäristöviranomaiset eivät pysty valvomaan lain toimeenpanoa paikallisella tasolla. Kesäkuussa ongelmasta puhui kiinalaisittain harvinaiseen avoimesti varaympäristöministeri Li Ganjie.  Lin mukaan erityisesti raskasmetallit ovat aiheuttaneet vakavia terveysongelmia ihmisille.

Pattereita valmistavien tehtaiden ja lyijyn ja sinkin sulattamoiden lähellä tuhannet ihmiset ovat sairastuneet vesistön raskametallipäästöistä.
Viimeksi päivitetty ( 18.08.2011 11:02 )
 

Verkkotie Oy, Radiokatu 20, 00240 HELSINKI © 2005